06 Şubat 2012

Ev Ekmegi

Tarhunlu Ev Ekmeği

İlk ekmek denememi başarı ile tamamlamanın mutluluğu ve ağzımda bıraktığı enfes lezzetin etkisi içerisindeyim :) Ev ekmeği ne hoş öyle değil mi? Mis gibi bir koku heryere yayılıyor ve kendi ellerinizle bir ekmek yapmak, şapkadan tavşan çıkarmak kadar şaşırtıcı ve eğlenceli olabiliyor. Uyguladığım bu tarifte 250 gr normal beyaz un ve 50 gr da mısır unu kullandım. Ayrıca içine kekik ve tarhun da ekledim ben bu isteğe bağlı birşey tabiki. Öncelikle şunu söylemeliyim içi dışı gayet iyi pişti hiç kuşkunuz olmasın. Hani satılan doygun ağır ekmekler varya aynı öyle oldu. Mısır unu çıkarılırsa çok daha hafif ve yumuşak olabilir ama bu tam benim damağıma göreydi.

Buarada tarif ve fotoğrafların devamı aşağıdaki linkte. Hatırlatmak isterim.

Panpankedi tavsiye eder.


Cornmeal Bread

This is my first trial at making bread. I think it was quite successful. I used white bread flour and a little bit cornmeal. So the home made bread was great with cream cheese and olive oil. I definitely recommend this recipe.


Ingredients:

250 gms. white flour
50 gms. cornmeal
10 gms. instant yeast
2 teaspoon table salt
1 teaspoon sugar
150 ml. warm water


1. For dough: Combine all ingredients in a big bowl with your hand or wooden spoon until the dough just comes together. Cover with plastic wrap and let sit 1 hour on countertop.

2. For bake: Your dough should have doubled in size. Turn the dough onto a lightly floured surface and divide into 2 equal pieces. Shape the dough quickly into a round and oval shape.

3. Preheat oven to 360 degrees F (180 degrees C).

4. Bake at 360 degrees F (180 degrees C) until golden brown, about 30 minutes.
 
 
 







 
 
Hazırlanışı:

1. Beyaz unu, mısır ununu derin bir kaba alıp karıştırıyor ve ortrasını havuz şeklinde açıyoruz.
2. Kenarlarına tuzunu,şekerini isteğe göre baharatını ve mayasını dökün.
3. Ilık suyu orta havuya boşaltıp elinizle yoğurun. Ele yapışan bir hamur olacak. Kabın üzerini nemli bir bezle kapayıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
4. Buarada fırını 180 derecede ısıtın.
5. Mayalanan hamuru tek parça olarak da pişrebilirsiniz benim gibi 2 parçaya bölüp farklı şekiller de verirsiniz, bu size kalmış. Şekil verdiğiniz hamurun üzerine bıçakla çizikler atabilirsiniz.
6. Şekil verilmiş ve yağlı kağıt üzerine oturttuğunuz ekmeklerinizi 15 dk. kadar tepsi mayasına bırakın ve ardından fırına atın. Üzeri kabuk tutup iyice kızarana kadar yani yaklaşık 30 dk. pişirin.
7. Afiyet olsun!

7 yorum:

  1. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
    Ben de nohut mayasından ekmek yapmaya çalışıyorum bakalım.

    Deneysel anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  2. Hımm, maya çeşitlerinden biri ve hep meraketmişimdir. Sen dene çiğdem bakalım nasıl olacak...Sonrada ben :)

    YanıtlaSil
  3. tereyağını aldım geldim canım
    mmmm miiis
    ellerine sağlık
    tanıştığıma memnun oldum
    :))

    YanıtlaSil
  4. Hoşgeldin, güzel yorumun için teşekkür ederim. Bende memnun oldum :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel gözüküyor.
    Ben de hep ev ekmeği yaparım zati.

    Bir deiğer ekmek yapan anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  6. nohut mayası ile ekmek yapacaktın Çiğdem,
    beklemedeyim :)

    YanıtlaSil
  7. cok guzel olmus elllerıne sağlık

    YanıtlaSil