10 Eylül 2011

Zeytinezmeli Açmalarım

AÇMA ...

En sevdiklerimden olmasına rağmen uzun süredir
uygulamadığım bir tarifti bu. Geçenlerde Gizem' e
(en yakın arkadaşım)  yaptım. Afiyetle yedik.
Tavsiye edilir .










Malzemeler:


1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 su bardağı sıvıyağ

1 paket yaş maya

3 tatlı kaşığı şeker

3 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

Alabildiğince un

50 gr margarin.

Zeytin Ezmesi



Öncelikle su, süt ve yağı bir tencerede ılındırın ve içinde yaş mayayla şekeri eritin. Geniş bir kaba başlangıç olarak 4 su bardağı unu koyun. Ortasını havuz gibi açıp bir yumurtanın beyazını ve tuzu ekleyin ( sarısı üzeri için). Sonra sıvı karışmı ilave edin (biraz daha un kaldıracaktır). Yumuşak hatta ele yapışır bir hamur elde edin.
 
 
Sıcak bir ortamda (25- 30 derece arası ) 40 dk kadar bekletin. 50 gr kadar margarini eritip ılındırın buarada. Kabaran hamurdan avuç dolusu alıp margarinle açın. İçine zeytin ezmesini yayın sonra yuvarlayarak rulo haline getirin ve uçlarını birbirine bağlayıp tepsiye dizin. Tüm açmaları yaptıktan sonra bir 10 dk kadar tekrar mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra yumurtasını sürüp çörekotunu dökün ve 15 dk 200 derecelik fırında pişirin.




Not: Mayalı hamurlar çabuk bayatladığı için ilk gün yada en fazla 2 gün içinde tüketilse daha iyi olur. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder