28 Şubat 2011

ÇITIR ÇITIR, FIRIN BÖREĞİ

Peynirli Maydonozlu- Pırasalı Kıymalı Sigara Börekleri

Son zamanlarda mutfaktan, yemekten, gezmekten, görmekten, tatmaktan ...bihaberim. Bu durum 1-2 aya son bulacak inşallah, sadece tatlı bir telaş diyelim.

..ama yinede arada elim hamura değmezse rahat edemiyorum. Geçenlerde yine, en çok sevdiğim yiyeceklerden biri olan sigara böreğini yaptım ama kızartmadan. Şekil itibariyle ve tad olarak birbirine çok yakın bu lezzetleri pırasalı da çok severim.

Elimde bulunan 5 adet yufkayla, 30 tane börek sardım. Önceden kavurup hazırlamış olduğum kıyma ile çok sevdiğim pırasayı lezzetli bir iç haline dönüştürdüm. Kıyma kendi yağında iyice kavrulmuştu. İlk önce pırasaları yuvarlak yuvarlak kestim. Ateşte biraz sıvıyağ ile çevirdim. Biraz tuz, biraz baharat ve azıcık ( yarım yemek kaşığı kadar) salça ile karıştırdım. Yaklaşık yarım kilo pırasa kullandım buarada. Diğer yanda, yarım kalıp beyaz peynir ve maydonoz ile ayrı bir iç yaptım.

Sonrasında, yufkaların arasına sürmek için, 1çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı ayçiçek yağını iyice karıştırıp bir yufkanın heryerine sürüp, üzerine tam bir yufka örttüm. Klasiktir zaten bu, anlatmasam bile olur biliyorum :) Bütün yufkayı , 12 küçük üçgene böldüm. İlk önce pırasalı içle ardından beyaz peynir ile börek içlerini doldurup, hiç boşluk bırakmadan yusyuvarlak sardım. Normal tepsi böreği gibi daha geniş katlaya katlaya sararsanız bu çıtırlığı elde edemezsiniz.

Ardından tepsiye dizip üzerine, yağ,yoğurt ve yumurta sarısı karışımını sürüp, çörekotu serptim.

200 derecede 20- 25 dakika pişirdim.

Canım çekti şimdi :(

Çok basit ama çok lezzetli olan bu böreklere bayılıyorum. Afiyet olsun.












3 yorum: