22 Mart 2008

Pirinçli Kıymalı Su Böreği

Bayburt Böreği...

Bu böreği yıllardır başkalarından yedik ve en sonunda yapma sırası bana geldi. Yapımını babaannemden öğrendim daha doğrusu birlikte yaptık. Gözümde büyüttüğüm kadar değilmiş ama elbetteki zahmetli...Ve çook lezzetli:).. Böreğin içinde ''tarhun'' denilen bir baharat var. Bu sebeple kendine has bir kokusu oluyor.


İçi için 200 gr kıyma ile 100 gr kavurmayı tavada kavurduk. Biraz sıvıyağ ve tarhun koyduk. Ayrıca içine başka bir kapta haşladığımız pirinçleri ki iki avuç yeterlidir, kattık.



Hamur için 5 yumurtayı bir kaba kırdık ve iyice çırptık. İçine 3 çay kaşığı tuz koyduk ve alabildiğince un ekleyerek sertçe bir hamur tuttuk. Hamuru 12 bezeye ayırdık ve üzerlerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bıraktık. 15- 20 dk.

Hamur bezelerini tek tek incecik olana dek açtık. Bildiğiniz yufka kalınlığında. Toplam 12 yufkamız oldu, 6' sı üste 6' sı alta olmak üzere..

Genişçe bir kapta su kaynattık ve hemen yanında yine bir tencereye soğuk su koyduk. Yufkaları önce kaynar suda haşladık ordan soğuk suya attık ve tepsiye dizmeye başladık. Hamurları kaynar suda çok bekletmeyin 10 saniye kadar yeterlidir. Ayrıca tepsimizin altını sıvıyağla yağladık ve haşladığımız 6 adet yufkayı üstüste aralarına hiçbirşey sürmeden haşlayıp koyduk.


İlk altı kat bitince iç harcını yaydık ve diğer altı katı haşlayıp yaymaya başladık.


Tüm katları bitirdikten sonra en üste yine sıvıyağ sürdük ve 200 derecelik fırında 35- 40 dk pişirdik. İşte son hali de böyle. Afiyet Olsun:)


4 yorum:

  1. börek muhteşem görünüyor yada tam benim damak zevkime göre galiba ellerinize sağlık ama ben çalıştığım için bu tür şeylere hiç vaktim kalmıyor sadece pazar günü evdeyim o gün bile bana yetmiyor ee birazda acemi aşçı olunca:) ama tarifi aldım ilk fırsatta arkadaşları çağırıp birlikte yapıcam...

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim..lezzetli bir börektir gerçekten.yapımıda öyle çok zor değil meraketmeyin, birazcık yoruluyorsunuz tabi:) şimdiden afiyet olsun ozaman ;)

    YanıtlaSil
  3. bayburt böreği çok güzel.. memleket kokuyo =)elinize sağlık ayça hanım çok lezzetli görünüyo..

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık çok güzel görünüyor...BENDE YENI KATILDIM ARANIZA BEKLERIM BLOGUMA....güzel paylaşımlar için sizi izlemeye alıyorum

    YanıtlaSil