21 Ocak 2012

Tavuklu Nohutlu Keşkek

Geleneksel yemeklerimizden biri olan keşkek UNESCO' nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girerek koruma altına alındı. Toplu zamanların yemeği olan keşkek düğünlerde, nişanlarda,cenazelerde...vs. Anadolu'da sıkça yapılmaktadır.

Ben de bir keşkek severim, bayılıyorum bu tada,her zaman şöyle derim ' keşkek yerken doyamıyorum yedikçe yiyesim geliyor' :). Annemin yaptığı tavuklu keşkek ise benim için en lezzetlisidir. Bu tarifte benim ilk denemem oldu. Annemden öğrendiğim gibi aynısını  yaptım. Şiddetle tavsiye ederim.


 
Keskek.

Keşkek is a traditional meal in Turkey and I love that. It is protected by UNESCO and made from weat. It  frequently cooked in Anatolia in time of the wedding,funeral etc.







 





Hazırlanışı:
Yarmalarını bir gece önceden bir kap suya koyun. Ertesi sabah suyunu akıtın. Öncelikle derin bir tencerede bir baş soğanı yarım çay bardağı ayçiçek yağı ile pembeleştirip üzerine tavuk butlarını koyun1-2 dakika çevirip üzerine yarmaları dökün. Bu karışımın üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat kadar pişmeye bırakın. Tavuklar kemiklerinden ayrılacak kadar pişmeli ve buğdaylar helmesini bırakmalı. Keşkek pişince tavuk kemiklerini seçip ayıklayın ve tahta bir kaşıkla 10 dk kadar karıştırın. Bulamaç gibi olacak. Servis esnasında üzerine yağda yakılmış kırmızı pulbiber veya salça dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. slm....
    yıllar önce bir arkadaşımda yemiştim gerçekten çok lezzetliydi....
    ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  2. keşkek hiç yemedim.ama lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil