17 Mart 2010

DİYABET VE TARÇIN

8 YILLIK DM' Lİ...

Diabetes mellitus, nam-ı diğer '' Şeker'' Birleşmiş Milletler tarafından “dünyadaki tüm ülkelerin birinci derecede mücadele etmesi gereken sağlık sorunu” olarak belirlendi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da “tüm dünyayı etkisi altına alan yeni bir salgın hastalık” olarak ilan edildi. Tabi bunun en önemli sebebi, sağlıksız beslenme, kilo, yaşlılık ve maalesef stres..

Bu derece hızlı bir şeker gidişatı, tüm dünyada bilim adamlarını daha yoğun araştırmalara yöneltti elbette. Tarçının şeker ve kan yağlarına olan olumlu etkisi de bu araştırma sonuçlarından biri. Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler için ayrı ayrı etkileri gözlemlenen tarçın, artık ''koca karı ilacı'' yaftasından kurtularak, sağlığa olan faydasını resmileştirdi. Tip 2 diyabetlilerin glukoz ve lipidlerini (yani yağlarını) geliştiriyor, daha iyi hale getiriyor. Yetişkin Tip 1 diyabetlilerin HA1C'lerinde ise ( 3 aylık kan şekeri ortalaması) olumlu etkisi var.

Dünya Sağlık Örgütü, günde yaklaşık 6 gram tarçını - fazlası değil- yemeklerimizde kullanmayı ve tüketmeyi öneriyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder