18 Şubat 2010

TARHUNLU BÖREK

KIYMALI PATATESLİ YUFKA BÖREĞİ

Tarhun, bizim, yemeklerde sıkça kullandığımız bir baharat çeşidi. Bence çok özel, kendine has, iştah açan bir tadı ve kokusu var, nane yada kekikten daha belirgin ama daha yumuşak bir tat.. Makarnalara, böreklere, çorbalara çok yakışıyor. Ve yine, oldukça yararlı bir bitki...

Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.

sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
idrar söktürücüdür.
güçlendirici tonik etkisi vardır.
antiseptik,
kramp çözücü,
adet düzenleyici,
kurt düşürücüdür.
gaz şişkinliklerinde,
hıçkırıkta,
hava yutmada,
kansızlık ve
sindirim bozukluklarında dahili olarak kullanılır

 tr.wikipedia.org/wiki/Tarhun




Malzemeler:
 3 adet orta boy patates
 2-3 tutam tarhun
 150 gr kıyma
 2 yemek kaşığı salça
 tuz, karabiber, kırmızı biber
 1 orta boy soğan
 5 yufka
 1 çay bardağı süt
 yarım çay bardağı sıvıyağ
 3 yemek kaşığı yoğurt
 2 yumurta

İlk önce soğanı şöyle bir kavurun, kıymayı da içine ilave ederek kavurmaya devam edin. Salçasını ve baharatını ekleyin. Bir kenara alın. Patatesleri soyduktan sonra, minik küpler şeklinde kesin. Bu şekilde tavaya alın ve üzerine 1 su bardağı su ve 2-3 yemek kaşığı yağ koyup, kapağını kapatın. Patetesler yumuşamaya başlayıp suyunu çektiğinde üzerine tarhununu ilave edin.Onu da bir kenara alın. Tepsinizi yağlayın, bir yufkayı en alta serin. Sonra yoğurt,süt,yumurta ve yağ ile yaptığınız karışımı yufkaların aralarına sürün. 3 yufkayı böyle serdikten sonra, ilk önce kıymalı içi, üzerine de patatesli içi koyun. Üzerini de kalan yufka ve sütlü yağlı harç ile kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış, 200 derecelik fırında 20- 25 dakika pişrin. Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. merhaba canim...harika gorunuyor...ellerine saglik...sevgiler

    YanıtlaSil
  2. canim bana ugrarmisin mim'lendin...sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Mimlendim! mesaj alınmıştır, çantalar fora:) sevgiler..

    YanıtlaSil