24 Temmuz 2013

Tam Buğday Unlu Ekmek

Herkese merhaba. Ramazanın başlaması ile girdiğimiz bu güzel, manevi ve yoğun dönem hepimiz için hayırlı bir şekilde ilerliyordur inşallah. Uzun saatler, sıcak günler, geç yemek yemek insanları zorlasa da Ramazan olanca hızıyla ve neşesiyle sürüyor.

Ben bugün yine ev yapımı bir ekmek tarifimi paylaşmak istedim. Bir diyabetli olarak ekmeğimi değiştirerek yerim. Yani hep kepek veya hep esmer ekmek değil, her tür ekmekten dönem dönem tüketirim. Ekmekler arasında kalori farkı vardır ama karbonhidrat farkı yoktur.
Yani 1 dilim = 25 gr. ağırlığında ki her ekmek çeşitinin Karbonhidrat değeri 15gr. dır. Karbonhidrat değeri ise kişinin kan şekerini etkileyen bir birimdir. Yediğiniz yiyeceklerde ki karbonhidrat değerlerini hesaplayarak (ki bunun için özel hazırlanmış listeler mevcuttur) ne kadar insülin/ilaç almanız gerektiğini kolayca hesaplarsınız.  Şeker hastaları yemek olarak istediklerini seçebilirler yalnız eğer kilo sorunu olan bir diyabetli ise esmer ve lifli ekmeklere yönelmelidir.

Kısacası, sürekli ekmek değişimi yapan biri olarak sınırlarım yoktur ama damak zevki derseniz o zaman kesinlikle ekşi ve esmer ekmekler derim! :)

Bugünkü tarifim de tam buğday unu ile hazırladığım yoğun ve doygun bir ekmek. Tam tahıllı alman ekmeklerini sevenler buna da bayılırlar.

Sevenlerine tavsiye olunur.

Panpankesi tavsiye eder:)
































Hazırlanışı:

Malzemeler yukarıda ki fotoğrafta yazıldığı şekildedir.

1. Öncelikle derin bir kaba, 2,5 su bardağı unu koyup ortasını havuz gibi açın.

2. Unun kenarlarına doğru tuzunu, şekerini, ınstant mayasını serpin.

3. Havuz gibi açtığımız ortaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını ve 1 su bardağı ılık suyu ekleyip, karıştırma teliyle karıştırın.

4. Hamur yukarıda ki fotoğrafta olduğu gibi yapış yapış olacak. Kabın üzerine nemli bir bez örtün 1 saat mayalandırın.

5. Mayalanan ekmek hamurunu unladığınız ve pişirecek olduğunuz kabın üzerine alın.

6. Orada hafif unlama ile ekmeğe kabaca bir şekil verin ve bırakın.

7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında güzelce şişip üzeri kıtırlaşana ve renk alana dek pişirin. Benimki 35 dk. sürmüştü.

8. Ekmeği dışarı çıktıktan sonra hemen kesmeyin yaklaşık yarım saatte böyle dinlensin. Kendine gelsin.

9. Afiyet olsun :)

3 yorum:

  1. Sevgili KKL'li blog arkadaşım, tarif şahane, evde ekmek yapma delsi olarak, en kısa sürede deneyeceğimden emin olabilirsin; sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. İnsanımız tam buğday ununun önemini henüz yeterince anlamadı. Dışarıdan tam buğday ekmeği alsalar ateş pahası. Evde yapmak da çok zormuş gibi geliyor. Ama sizlerin bu tarifleri, bunun o kadar da zor olmadığının kanıtı. O yüzden hem size teşekkür ediyorum hem de tam buğday unu ile ilgili daha fazla tarif paylaşmanızı rica ediyorum.

    Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarınız için teşekkürederim ''Hayat İzlerim'' ve '' Saklı Bostan''. Tam buğday ununu mutfağımda oldukça kullanırım. Tariflerin devamı gelecek inşallah.

    Teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil