02 Şubat 2008

Açma

Zeytin Ezmeli Açmalar...


Heralde en çok yaptığım tariflerden biridir bu. Aslında bir açma tarifi bile değildi ama ben böyle yorumladım diyeyim:) İnanılmaz lezzetli ve aynı hazır açmalar gibi oluyorlar. Tarifi vereyim siz de bi deneyin.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
3 tatlı kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Alabildiğince un
50 gr margarin.
Zeytin Ezmesi

Öncelikle su, süt ve yağı bir tencerede ılındırın ve içinde yaş mayayla şekeri eritin. Geniş bir kaba başlangıç olarak 4 su bardağı unu koyun. Ortasını havuz gibi açıp bir yumurtanın beyazını ve tuzu ekleyin ( sarısı üzeri için). Sonra sıvı karışmı ilave edin (biraz daha un kaldıracaktır). Yumuşak hatta ele yapışır bir hamur elde edin. Sıcak bir ortamda (25- 30 derece arası ) 40 dk kadar bekletin. 50 gr kadar margarini eritip ılındırın buarada. Kabaran hamurdan avuç dolusu alıp margarinle açın. İçine zeytin ezmesini yayın sonra yuvarlayarak rulo haline getirin ve uçlarını birbirine bağlayıp tepsiye dizin. Tüm açmaları yaptıktan sonra bir 10 dk kadar tekrar mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra yumurtasını sürüp çörekotunu dökün ve 15 dk 200 derecelik fırında pişirin.

Not: Mayalı hamurlar çabuk bayatladığı için ilk gün yada en fazla 2 gün içinde tüketilse daha iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder