27 Ocak 2008

Elmalı Turta

Anneciğimin Elmalı Turta Tarifi...

Herşey bir elmalı turta tarifinin bize verdiği keyifle başladı şimdi ise yaptıklarımızı, tattıklarımızı ve beğendiklerimizi sizinle paylaşmanın zamanı..:) Yemek yapmak ayrı bir zevk hatta bazılarımız için bir tutku. İşte bu yüzden, bizde bu blogu oluşturmaya kararverdik.

Malzemeler:

İçi için:
4 büyük elma
1 çay bardağı şeker
3- 4 yemek kaşığı tarçın ( aslında bu ölçü size kalmış. tarçını pek sevmeyenler daha da az koyabilirler. herhangi bi şartımız yok)
bir avuç dolusu ceviz. ( olmadı fındık, fıstık, badem veya tadını sevdiğiniz herhangi kıtır yemişlerden de koyabilirsiniz)

Elmaları tavaya rendeleyin orta ateşte pişirmeye başlayın. Renkleri iyce değişince şekerini, cevizini ve tarçınını ekleyin. 5 dakika daha ateşte çevirin ve soğumaya bırakın.

Aslında klasik tariflerde önce hamurdan sonra içten başlanır ama ben böyle yazmak istiyorum. Çünkü evde yaparken bu sırayı takip ediyorum. Önce içi yapın ki elmaların sıcaklığı turta hamurunu yumuşatıp pişirmesin.

Hamuru için:
1 paket margarin/ tereyağı (250 gr)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1/ 2 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Alabildiği kadar un ( bu tabire de çoğu kişi takılıyor. benim demek istediğim ölçü ise 4 su bardağı kadar)

Bu malzemeleri sırasıyla ekleyin ve karıştırın. Yumuşak bir hamurunuz oluyor. Hamuru hazırlama kısmı kolay yani komplike bi durum yok;)

Sonrasında hamuru 3 eşit parçaya bölün. Merdane ile açın. Şöyle yarım santim kalınlığı yeterlidir. Açtığınız yuvarlağı 8 eşit parçaya bölün. İçleri paylaştırın. Aynı sigara böreği sarar gibi yalnız yanlarını katlamıyoruz. Herbir parçayı kıvırarak tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 170- 180 derecede 15 dakika pişirin. Açık renk olarak fırından çıksınlar yumuşak olmalarına bakmayın dışarı çıktıktan sonra istenilen sertliğe ulaşıcaklar. Sıcak sıcakken pudra şekerini serpin. Eh, afiyet olsun:)



Not: Buarada, elmalı turtayı ben bu şekilde yapıyorum ama herkesin bir yorumu var elbet. Elde ettiğiniz bu hamur ve iç harcı ile istediğiniz şekli verin. İster tek tek kurabiye şeklinde ister borcamda ya da tepside, ister üzeri kafesli yada üst kısmı rendelenmiş. Orası size kalmış.




6 yorum:

  1. çok nefis görünüyorlar! eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. yeni tafini aldım merak ediyodum güsel olur inşaallah

    YanıtlaSil
  3. evet gerçekten çok güzel görünüo bende yapmayı düşünüyorum tarifi için teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  4. bu tarifi yapıp yedik gerçekten süper oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkürler ben yapıp yedim süper olmuş

    YanıtlaSil
  6. beğendiğinize çok sevindim...afiyet olsun :)

    YanıtlaSil