27 Haziran 2010

LALENİN YOLCULUĞU

Lale, yolculuğuna bir damla su ile başlar..

'' Tarih sayfalarında karşımıza çıkan olaylar, zaman zaman inanılması son derece güç olan özellikler ihtiva eder. Bunlar arasında, belki de bir milletin tarihinin belli bir dönemine isim vermiş olan, güzelliğiyle, zengin ,fakir herkesi olmadık hayaller peşinde sürükleyen bir çiçeğin macerası oldukça dikkat çekicidir.

Kaynaklarda, anavatı Orta Asya olduğu belirtilen bu çiçeğin, insanlar tarafından tam olarak hangi tarihte yetiştirilmeye başlandığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. 1050 tarihinde, lalenin İran' da son derece gözde bir çiçek olduğu bilinmektedir. Ömer Hayyam' ın rubailerinde kusursuz kadın güzelliğinin bir metaforu olarak karşımıza çıkan lale, başka şairlerin şiirlerinde de kendisini göstermeye başlar.

Anadolu' da laleyi şiirlerinde ilk kullanan şair ise Mevlana Celaleddin- i Rumi' dir.

Sadece doğuda değil batıda da, bu çiçek aşkın ve tutkunun simgesidir.

Saray ve ev duvarlarındaki süslemelerde, giysilerde, çinilerde, vazolarda, halılarda ve daha birçok yerde sıkça süsleme motifi olarak kullanılan lalenin, nazardan ve kötülüklerden koruduğuna inanılan bir simge olduğu düşüncesi oldukça ilginçtir.''





Lalenin taşıdığı teklik anlamı her şekilde kendini gösteriyor. Aşağıda iki ayrı tomurcuk...













'' Elbette lalenin Türk toplumunda değer görmesinde, güzelliği, zarafeti yanında çok başka nedenler olmalıdır. Onu, bahçelerde yetişen diğer çiçeklerden ayıran ve onu bir milletin gözünde kutsal hale getiren bazı özellikler vardır.

Lale kelimesinin Osmanlıca yazılışı ile Allah kelimesinin Osmanlıca yazılışında aynı harflerin kullanılması, her ikisinin de ebced hesabıyla 66 sayısını vermesi, bunların yanında lalenin tersten okunuşunun hilal kelimesini vermesi, hilalin ise Osmanlı' yı ve İslamiyeti simgelemesi, sadece bir kök ve bir çiçeğinin olması dolayısıyla tevhidi hatırlatması, Osmanlı toplumunda lalenin farklı bir sevgiyle yetiştirilmesine neden olur.''


...ve diğer lalem...


...ve son...mor lalem.



...iki farklı lale bir saksıda. üçüncüsü ise daha geç çiçeklendi.


Lale, yolculuğuna bir damla su ile başlar ... ve zamanla bir tutkuya dönüşür.

 
Not: Tırnak içerisinde verdiğim tüm bilgiler, Işılay Pınar Yıldırım' ın  '' Lale Devri' nde Kültür ve Edebiyat'' konulu Yüksek Lisans Tezi' nden alınmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder